Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Σειρά κρίσιμων διλημμάτων τίθενται προς όλες τις πλευρές, τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για την υιοθέτηση νέου Μνημονίου που θα επιτρέψει τη συνέχιση της δανειοδότησης της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση επισείει τον κίνδυνο να υποχρεωθεί η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ, επιδιώκοντας τη συναίνεση από τη Ν.Δ. και τη στήριξη της κοινής γνώμης. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο να βρεθούμε «στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων», ενώ προς την ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η δραματική παρέμβαση της επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, που δήλωσε ότι μεθοδεύεται η έξωση της Ελλάδας από το ευρώ, αν και διαψεύστηκε από εκπρόσωπο της Κομισιόν. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι σκέψεις του πρωθυπουργού για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων βρίσκεται και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αναμένει νέες πιέσεις από την τρόικα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να συναινέσει στο νέο Μνημόνιο. Διεθνή μέσα ενημέρωσης προεξοφλούν ότι η Αγκελα Μέρκελ θα δραστηριοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ ο Ολι Ρεν επανέλαβε χθες ότι είναι απαραίτητη η ευρεία πολιτική συναίνεση των κομμάτων.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: