Ελληνική συμμετοχή στην επιχείρηση στη Λιβύη
Το πρωί της Παρασκευής, όταν ο υπουργός των Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσαςδήλωνε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα», ελάχιστοι κατάλαβαν ποια ακριβώς ήταν η προαναγγελία.
Έπειτα από τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση έθεσε στη διάθεση της στρατιωτικής επιτροπής τουΝΑΤΟ μάχιμες στρατιωτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων τέσσερα αεροσκάφη τύπου F-16.
Ικανοποιώντας σχετικό αίτημα του ΝΑΤΟ, οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας και Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έδωσαν την συγκατάθεσή τους για την εμπλοκή τουλάχιστον τεσσάρων ελληνικών μαχητικών που θα αναλάβουν αποστολές πάνω από την Λιβύη.
Αρμόδιοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης διευκρίνιζαν ότι τα ελληνικά F-16 δεν θα λάβουν μέρος σε βομβαρδισμούς επιλεγμένων στόχων, αλλά θα ενεργοποιηθούν σε ρόλο αναχαίτισης.
Παραλλήλως η Αθήνα, έπειτα από την αξιολόγηση όλων των δεδομένων και την έγκριση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, διέθεσε στο ΝΑΤΟ ένα ιπτάμενο ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης τύπου Erieye, μια φρεγάτα (με ένα οργανικό ελικόπτερο τύπου Sikorsky) για τον έλεγχο της εφαρμογής του εμπάργκο και τη διενέργεια νηοψιών και δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης τύπου Super Puma.
Σε πλήρη ενεργοποίηση είναι και η αμερικανική βάση στο Μαράθι, όπου τις προηγούμενες μέρες είχαν καταπλεύσει για ανεφοδιασμό το ελικοπτεροφόρο «Kearsarge» και το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων «Ponce», στο οποίο εκτιμάται ότι επιβαίνουν περίπου 500 Αμερικανοί πεζοναύτες.
Στο κρηπίδωμα Κ-14 της αμερικανικής βάσης στην Κρήτη ελλιμενίστηκαν τις προηγούμενες μέρες ένα αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό στο οποίο μπορούν να μεταφορτωθούν πύραυλοι cruise, βοηθητικά πλοία αλλά και πετρελαιοφόρα του έκτου στόλου των ΗΠΑ.
Αιτιολογώντας την απόφαση να διατεθούν μάχιμες δυνάμεις για την εφαρμογή της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα, όπως έχει υποχρέωση, θα σεβαστεί απολύτως και θα εφαρμόσει την απόφαση αυτή του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Θα κινηθούμε μέσα στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών υποχρεώσεών μας. Θα κινηθούμε συνεπώς μέσα στο πλαίσιο του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Οι δυνάμεις μας είναι ούτως ή άλλως παρούσες στην περιοχή για να υποστηρίξουν ανθρωπιστικές επιχειρήσεις εδώ και πάρα πολλές μέρες.
Και τώρα, θα συμβάλουμε με όσες δυνατότητες έχουμε προκειμένου να βρεθεί το συντομότερο μία, ει δυνατόν, διπλωματική, πολιτική λύση για να σταματήσει η σφαγή αυτή που γίνεται σε βάρος αμάχων, για να αποκατασταθεί η τάξη, για να υπάρξει μία Λιβύη, η οποία να είναι ανεξάρτητη, εθνικά κυρίαρχη και ακέραιη αλλά που να κινείται σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές αντιλήψεις για το τι σημαίνει Δημοκρατία, για το τι σημαίνει κράτος δικαίου».
Πηγή Πρώτο Θέμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου