Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Ικανοποίηση για την κυβέρνηση τα αποτελέσματα της συνόδου

Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου έπειτα από την ολοκλήρωση των επαφών που είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας έδινε αγώνα για να αποτρέψει τη χρεοκοπία και να αναδείξει τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της κρίσης και πέτυχε μια συνολική απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην οικονομική κρίση.
«Τίποτα δεν μας χαρίστηκε, τίποτα δεν είχε προεξοφληθεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.
Παπανδρέου και τόνισε πως «δικαιώνεται η στρατηγική μας».
Για το Μνημόνιο ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «πετύχαμε να βελτιώσουμε το πλαίσιο εφαρμογής του μνημονίου» και συμπλήρωσε «η προσπάθειά μας πέτυχε, όλοι αναγνωρίζουν πια το σημαντικό δρόμο που διανύσαμε».

Λιβύη, μεταναστευτικό και πυρηνική ενέργεια
Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τα υπόλοιπα θέματα που απασχόλησαν τους ηγέτες της Ε.Ε. όπως η κρίση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό και το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα.
Για τη Λιβύη ο πρωθυπουργός σημείωσε πως ζητούμενο είναι η κατάπαυση του πυρός και η προστασία των αμάχων, ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί ο διπλωματικός δρόμος για ανεύρεση λύσης.
Σχετικά με το μεταναστευτικό ο κ. Παπανδρέου ανέφερε πως έγινε αίτημα από κοινού με την Ιταλία για συζήτηση του θέματος σε ευρωπαϊκή βάση και πως υπήρξε δέσμευση από την Ε.Ε. για πρόταση αντιμετώπισης του ζητήματος τους επόμενους μήνες.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν παράλληλα την υποστήριξή τους στην Ιαπωνία για το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στη Φουκουσίμα.
«Δεν είναι επιλογή της Ελλάδας η πυρηνική ενέργεια γιατί είμαστε σεισμογενής περιοχή» ξεκαθάρισε ο κ. Παπανδρέου, ενώ η Ε.Ε. αποφάσισε πως θα πρέπει να υπάρξει αυστηριοποίηση των κανονισμών για τη λειτουργία των πυρηνικών εργοστασίων και επανεξέταση των εγκαταστάσεων.

Συνομιλία Παπανδρέου – Ομπάμα
Εικοσάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
Όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, το τηλεφωνικό ραντεβού πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου ο οποίος, αφού συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό επ' ευκαιρία της εθνικής εορτής αντήλλαξε μαζί του απόψεις τόσο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών όσο και για τις εξελίξεις στη Λιβύη.
Σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο Κορυφής και γενικότερα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την πορεία της Ελλάδας προς την ανασυγκρότηση της οικονομίας της.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε επίσης, την ικανοποίησή του για τα αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θεωρώντας ότι θα είναι ικανοποιητικά τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Ελλάδα. Σημείωσε, επίσης, ότι στηρίζει τις προσπάθειες της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση.
Η συζήτηση στη συνέχεια περιεστράφη γύρω από την κατάσταση στη Λιβύη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνωρίζοντας την γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου διαβουλεύτηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό τις αποφάσεις που θα πρέπει να υιοθετήσει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: