Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Και οι μάχες καλά κρατούν...

Επιδρομή κατά των δυνάμεων Καντάφι στην Ατζνταμπίγια, ενώ την ίδια στιγμή οι αντικαθεστωτικοί οπισθοχωρούν προς τα ανατολικά ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι ανακατέλαβαν την Ρας Λανούφ και την Ες Σίντερ.

Αεροπορική επιδρομή κατά των δυνάμεων του Μουάμαρ Καντάφι πραγματοποιήθηκε χθες δυτικά της πόλης Ατζνταμπίγια, έγινε γνωστό από ξένους δημοσιογράφους. Μετά το τέλος της επιδρομής των δυτικών δυνάμεων μια τεράστια στήλη μαύρου καπνού πολλών εκατοντάδων μέτρων ήταν ορατή από μακριά, σύμφωνα με την ίδια πηγή. 
Μετά την προέλαση των δυνάμεων του Καντάφι, που σήμερα ανακατέλαβαν το λιμάνι Ρας Λανούφ και απειλούσαν την Μπρέγκα, περίπου 80 χιλιόμετρα δυτικά της Ατζνταμπίγια, οι εξεγερμένοι πολλαπλασίασαν τις εκκλήσεις για βοήθεια προς τη διεθνή συμμαχία που εδώ και ημέρες δεν είχε προχωρήσει σε καμία αεροπορική επίθεση.
Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στους εξεγερμένους η πόλη Μπρέγκα έπεσε στα χέρια των δυνάμεων του Καντάφι νωρίς το απόγευμα αλλά η πληροφορία δεν έχει επιβεβαιωθεί.
Η λιβυκή κυβέρνηση απέλασε έναν ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters. Πρόκειται για τον Μάικλ Γκεόργκι, Αμερικανό πολίτη που ζει τώρα στο Πακιστάν και βρισκόταν στην Τρίπολη από τις 28 Φεβρουαρίου μαζί με μια μικρή ομάδα ξένων δημοσιογράφων. Διατάχθηκε να αποχωρήσει από το λιβυκό έδαφος και αναχώρησε χθες για τη γειτονική Τυνησία.
«Λυπούμαστε πολύ για την απόφαση των λιβυκών αρχών να απελάσουν τον ανταποκριτή μας και λυπόμαστε επίσης γιατί δεν δόθηκε από μέρους τους καμία εξήγηση για την απέλασή του» ανέφερε ο διευθυντής του Reuters Στέφεν Άντλερ.
Ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι εάν υλοποιηθεί η γαλλική πρόταση για εξοπλισμό των εξεγερμένων, θα πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του περιεχομένου της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα αποτελεί μια κίνηση της Δύσης να προσφέρει όπλα στους «τρομοκράτες».

Επιθέσεις στη Μιζουράτα

Οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Λίβυο ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι σκότωσαν την Τρίτη 18 ανθρώπους στη Μιζουράτα, ενώ σήμερα συνεχίζουν τις επιθέσεις εναντίον των εξεγερμένων, όπως δήλωσαν ένας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης και ένας εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
«Η πόλη της Μιζουράτα ήταν και πάλι σήμερα στόχος των δυνάμεων του Καντάφι που έριξαν οβίδες και ρουκέτες στα τυφλά σε πολλές περιοχές της πόλης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων που ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.
Ένας γιατρός που εργάζεται στο νοσοκομείο της πόλης δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «18 άνθρωποι σκοτώθηκαν» στην επίθεση που εξαπέλυσαν οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις, ανάμεσά τους και μία τετραμελής οικογένεια.
Το καθεστώς της Λιβύης είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι σταματά τις επιθέσεις εναντίον των εξεγερμένων στη Μιζουράτα, όπου έχει αποκατασταθεί «η ασφάλεια», σύμφωνα με τον λίβυο υπουργό Εξωτερικών ο οποίος όμως δεν διευκρίνισε αν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις έχουν υπό τον έλεγχό τους την πόλη.

Κατάληψη της Ρας Λανούφ από τις δυνάμεις του Καντάφι

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι ανακατέλαβαν τον πετρελαϊκό σταθμό του Ρας Λανούφ, αναγκάζοντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους και να υποχωρήσουν προς τα ανατολικά, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Πηγές της εξέγερσης δήλωσαν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ότι οι δυνάμεις τους μάχονται εναντίον των δυνάμεων του Καντάφι στην περιοχή ανάμεσα στο Μπιν Τζαουάντ και το Ρας Λανούφ.
Δύο δυνατές εκρήξεις συγκλόνισαν την περιοχή Πύλη της Αζίζιγια, στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τα μεσάνυχτα της Τρίτης, σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.
Μία σειρά δυνατών εκρήξεων είχαν συνταράξει την πρωτεύουσα Τρίπολη και νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης, για τις οποίες το κρατικό κανάλι της Λιβύης, ανέφερε ότι προκλήθηκαν από τους βομβαρδισμούς των «επιτιθέμενων αποικιοκρατών, σταυροφόρων».
Πρόκειται για την ένατη ημέρα στη σειρά από τότε που ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις της συμμαχίας των κρατών, που ανέλαβαν να επιβάλουν τη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη χώρα, σύμφωνα με το ψήφισμα του ΟΗΕ, που πραγματοποιούνται αεροπορικές επιδρομές, εναντίον στόχων του καθεστώτος, του Μουαμάρ Καντάφι.

Μάχες για τον έλεγχο της Μπρέγκα

Δυνάμεις αντικαθεστωτικών συγκεντρώθηκαν έξω από τηνπόλη Μπρέγκα και δηλώνουν ότι οι δυνάμεις τους εξακολουθούν να πολεμούν με τα στρατεύματα του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι για τον έλεγχο της πετρελαϊκής αυτής πόλης στην ανατολική Λιβύη.
«Υπήρξαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις του Καντάφι γύρω από τη Μπρέγκα την αυγή», δήλωσε ο μαχητής των αντικαθεστωτικών Ράμπια Εζέλα, ο οποίος βρισκόταν περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από τη Μπρέγκα, όπου είχαν συγκεντρωθεί πολλά ημιφορτηγά και άλλα οχήματα εξοπλισμένα με πολυβόλα.
«Θεού θέλοντος θα υπάρξουν κι άλλες αεροπορικές επιδρομές σήμερα. Ωστόσο εμείς θα προχωρήσουμε ο,τιδήποτε κι αν συμβεί», σημείωσε ο Μούνεϊμ Μουστάφα, ένας άλλος μαχητής των αντικαθεστωτικών.
Οι αντικαθεστωτικοί τράπηκαν χθες σε υποχώρηση κατά μήκος του παραλιακού δρόμου της πόλης αυτής την ώρα που πλήττονταν από ρουκέτες που εξαπέλυαν εναντίον τους οι δυνάμεις του Καντάφι, εγκαταλείποντας εδάφη που είχαν ανακαταλάβει μερικές ημέρες νωρίτερα. Ορισμένοι αντικαθεστωτικοί αναδιπλώθηκαν σε θέσεις μακριά κοντά στην Ατζνταμπίγια, την πύλη προς την ανατολή.
Οι αντικαθεστωτικοί εξακολουθούσαν σήμερα να ελέγχουν την Ατζνταμπίγια, η οποία βρίσκεται περίπου 140 χιλιόμετρα νότια της Βεγγάζης, προπύργιο των εξεγερμένων, σύμφωνα με ανταποκριτή του Ρόιτερς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: