Πέμπτη 24 Μαρτίου 2011

Στο κυνήγι μιας άδειας…


Το gazzetta.gr ανοίγει το φάκελο της αδειοδότησης των ΠΑΕ και αναλύει ποια είναι τα κριτήρια πουέχει επιβάλλει η UEFA στην ΕΠΟ, ώστε οι ομάδες να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα εγχώρια πρωταθλήματα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια γύρω από το θέμα των αδειοδοτήσεων των ΠΑΕ, καθώς το πρωτάθλημα πλησιάζει στο τέλος του ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν. Το gazzetta.gr αποσαφηνίζει το «μυστήριο» που καλύπτει τη συγκ
εκριμένη υπόθεση και αναλύει τι ακριβώς ισχύει στο συγκεκριμένο θέμα και ποια είναι τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται από τις ΠΑΕ.
Στα μέσα της πρώτης δεκαετίας της νέας χιλιετίας η UEFA θέλοντας να επιβάλλει επιπλέον έλεγχο στις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες της εκάστοτε χώρας και βασιζόμενη στο γεγονός της πλήρους «επαγγελματικοποίησης» του σύγχρονου ποδοσφαίρου, θέσπισε το «UEFA Licensing». Αυτό είναι ένα σύνολο κανονισμών που σχετίζονται με αγωνιστικά, οικονομικά και οργανωτικά θέματα των ΠΑΕ, και η UEFA σε συνεννόηση με τις εθνικές ομοσπονδίες αποφάσισε να χορηγεί αδειοδοτήσεις στις ομάδες για τη συμμετοχή τους τόσο στα εγχώρια όσο και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα βάσει αυτών «με στόχο την καλύτερη οργάνωση των ομάδων ως σύγχρονων επιχειρήσεων» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο καταστατικό.
Το εγχειρίδιο αυτό έπειτα από αρκετές αναθεωρήσεις πήρε την τελική του μορφή και εγκρίθηκε τον Δεκέμβρη του 2006, ενώ άρχισε να εφαρμόζεται και στη χώρα μας υπό την πλήρη εποπτεία της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας από τη σεζόν 2007-2008. Σε αυτό λοιπόν το εγχειρίδιο κανονισμών, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες βάσει της σπουδαιότητάς τους τα κριτήρια με τα οποία η εκάστοτε ΠΑΕ μπορεί να κερδίσει την αδειοδότησή της από την ΕΠΟ και την UEFA.
Οι κατηγορίες αυτές λοιπόν είναι οι Α, Β και Γ. Τα κριτήρια της Α’ κατηγορίας είναι απολύτως υποχρεωτικά και όποια ομάδα δεν τα πληροί δεν έχει τη δυνατότητα να αγωνιστεί ούτε στις ευρωπαϊκές ούτε στις εγχώριες διοργανώσεις. Αυτά έχουν να κάνουν κυρίως με οικονομικά ζητήματα των ομάδων και εκκρεμότητες προς τρίτους, χρέη κλπ, καθώς και με σημαντικά αγωνιστικά θέματα. Στη Β' κατηγορία προβλέπεται χρηματικό πρόστιμο για τις ΠΑΕ, στις οποίες όμως χορηγείται η άδεια, και η Γ' έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα που «προτείνει» την ιδανική οργάνωση μιας ΠΑΕ.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε το εξής. Η ΕΠΟ σε συνεργασία πλέον με την Λίγκα είναι στην Ελλάδα η αποκλειστική αρμόδια Αρχή για την τέλεση των ελέγχων και οι άδειες εκδίδονται μέχρι τις 15 Απριλίου και έχουν ισχύ μόνο για μία αγωνιστική περίοδο. Όπως μάλιστα τονίζεται στο καταστατικό της UEFA, η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπορεί να κάνει έλεγχο ανά πάσα στιγμή στις ΠΑΕ και να εκπονήσει δική της έκθεση σχετικά με τις άδειες. Πρόκειται, δηλαδή στην ουσία για μια διαδικασία ελέγχου της ομαλής και αναπτυσσόμενης στα σύγχρονα δεδομένα οργάνωσης των ΠΑΕ με «τοποτηρητή» την ΕΠΟ σε ρόλο φερέφωνου της UEFA.
Μάλιστα, για τη διαδικασία των ελέγχων αυτών –που θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένα πρώιμο στάδιο του οικονομικού ελέγχου εσόδων-εξόδων των ΠΑΕ που θα ισχύσει άμεσα– έχουν δημιουργηθεί τα δικαιοδοτικά όργανα αδειοδότησης με επιτροπές εφέσεων, δομημένα σε ένα στέρεο αρχιερατικό σχήμα, πράγμα που αποδεικνύει τη σημασία που δείχνει η UEFA στο συγκεκριμένο θέμα.
Αρχικά, τα κριτήρια που απασχολούν είναι εκείνα της Α’ κατηγορίας, που όπως είπαμε μπορούν να έχουν ως συνέπεια την αποβολή μιας ομάδας από το πρωτάθλημα και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Εκεί, όπως αναφέρει το άρθρο 4 του καταστατικού της ΕΠΟ, οι ΠΑΕ πρέπει να πληρούν μια σειρά από κριτήρια όπως: α) να είναι όλοι οι ποδοσφαιριστές τους και τα συμβόλαια αυτών εγγεγραμμένα στην ΕΠΟ β) να μην υπάρχουν οικονομικές οφειλές προς τρίτους γ) όλα τα έσοδα των ΠΑΕ (π.χ. από τα εισιτήρια των αγώνων) να έχουν κατατεθεί σε έγγραφα στην ΕΠΟ δ) η ομοσπονδία να έχει πληροφορηθεί πλήρως σχετικά με τα νομικά ζητήματα των ομάδων, αλλά και θέματα που σχετίζονται με τις υποδομές και πολλά ακόμα.
Στην ουσία πρόκειται για ένα κατεβατό υποχρεώσεων (αναφέρονται όλα στο καταστατικό τόσο της ΕΠΟ όσο και της UEFA, οπότε δεν έχει νόημα να τα καταγράψουμε όλα εδώ) οι οποίες θα μπορούσε να πει κανείς πως φάνταζε βέβαιο πως θα «έπιαναν» απροετοίμαστες αρκετές ελληνικές ομάδες. Κι αυτό μπορεί να το δει κανείς τόσο με τις διοικητικές ασάφειες των ομάδων, όσο και με τα προβλήματά τους σε επίπεδο υποδομών!
Μπορούμε λοιπόν να πούμε πως με απλά λόγια οι περιβόητοι κανονισμοί της αδειοδότησης αποτελούν ένα πλέγμα διοικητικών, αθλητικών και οικονομικών κανονισμών που έχει ορίσει η UEFA και με την πάροδο των χρόνων ο «κλοιός» θα σφίγγει περισσότερο. Τι σημαίνει αυτό; Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία όπως προείπαμε έχει βάλει μπροστά το πρόγραμμα αυτά τα τελευταία τέσσερα περίπου χρόνια, αλλά στις αρχές της διαδικασίας ήταν αρκετά πιο ελαστική, καθώς άλλωστε η όλη διαδικασία μπορούμε να πούμε πως ήταν σε πειραματικό στάδιο, αλλά τώρα δεν θα συμβαίνει το ίδιο.
Η ΕΠΟ πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της UEFA είναι υποχρεωμένη να μη «χαριστεί» στις ομάδες που δεν πληρούν τα υποχρεωτικά κριτήρια και αυτό μπορεί να έχει ποικίλες επιπτώσεις. Κατ’ αρχήν αν μία ομάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις, των Β’ και Γ’ κριτηρίων τότε ναι μεν παίρνει την άδεια, αλλά ταυτόχρονα τιμωρείται με πρόστιμα που ανέρχονται στις 50.000 ευρώ. Οικονομικά πρόστιμα μάλιστα προβλέπονται για τις ομάδες που καθυστερούν να καταθέσουν τα χαρτιά τους, ενώ όσες δεν εξασφαλίσουν ότι είναι «σωστές» στα κριτήρια Α' κατηγορίας, τότε η UEFA θα ανοίγει το «πράσινο» φως για τη μη αδειοδότησή τους και κατά συνέπεια την αποβολή από το πρωτάθλημα αλλά και τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Στην Ελλάδα, τα τελευταία ρεπορτάζ κάνουν λόγο για εμπλοκές στους φακέλους πέντε μεγάλων ΠΑΕ (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Ηρακλή και ΟΦΗ) και αυτό μπορεί να οφείλεται όπως γίνεται αντιληπτό σε μια μεγάλη γκάμα προβλημάτων στα κατατεθέντα χαρτιά, τα οποία είτε μπορεί να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα είτε αρκετά πιο σοβαρά, με τον κίνδυνο να παραμονεύει. Το σίγουρο πάντως είναι πως οι ομάδες μας έχουν λιγότερο από ένα μήνα στη διάθεσή τους ώστε να πάρουν την άδεια, γιατί αν αυτό δεν συμβεί η «μαμά» UEFA δεν μοιάζει πλέον διατεθειμένη να σφυρίξει αδιάφορα…
gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: